Hyaluronzuur – ‘gelspuit’


Niet-operatieve behandeling van kraakbeenlijden.

Indicaties

Hyaluronzuur is een stof die in het gewrichtsvocht in een gezond gewricht aanwezig is. Het wordt ook gebruikt om mensen met focale kraakbeenletsels of veralgemeend kraakbeenlijden te behandelen. Het zorgt immers voor een groter glijdend en schokabsorberend vermogen van het aangedane gewricht. De bedoeling is om zo de pijn te verminderen en de functie van het aangedane gewricht te verbeteren.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van het kraakbeenlijden wordt 1 of meerdere injecties gegeven. Meestal dient de behandeling op regelmatige basis herhaald te worden. Het tijdsinterval waarmee de injecties toegediend worden, hangt af van de ernst van het kraakbeenlijden en van de belasting (beroep, sportbeoefening,…) van het zieke gewricht.

Resultaat

Hyaluronzuur heeft geen onmiddellijk pijnstillend effect. Het duurt enkele dagen tot weken alvorens er echt resultaat van de injectie verwacht mag worden.

Mogelijke nevenwerkingen

Na de injectie is een lokale reactie niet uitgesloten, hoewel deze meestal beperkt is en slechts 1 tot 2 dagen aanhoudt. Ijsapplicaties en pijnstilling (paracetamol) of een ontstekingsremmer kunnen deze reactie beperken.

Zeer zelden wordt een allergische reactie gezien (iets vaker bij gebruik van een hyaluronzuur op basis van hanenkam).

Zoals bij elke vorm van injectietherapie, bestaat er een risico op infectie. Maar dit risico is zeer beperkt.

Kostprijs

De kostprijs van een gelspuit varieert naargelang het product dat je nodig hebt.

Er is geen terugbetaling voorzien door het RIZIV.

Scroll naar boven