Platelet Rich Plasma is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes.
Indicaties voor een PRP-behandeling?
PRP behandelingen hebben hun nut bewezen bij kraakbeenlijden, maar ook bij spier- en peesletsels.
Hoe verloopt een PRP-behandeling?
Een kleine hoeveelheid (15ml) bloed wordt afgenomen en gecentrifugeerd. Tijdens het centrifugeren wordt het plaatjesrijk plasma gescheiden van de andere bloedcomponenten.
De bloedplaatjes bevatten verschillende groeifactoren. Deze groeifactoren hebben een herstellend vermogen en gaan op die manier een positief effect hebben op de genezing van letsels.
De plaatjesrijk plasma wordt onder echo geleide in het letsel (spier of pees) of in het gewricht geïnjecteerd.
Hoe bereid ik me voor op de behandeling?
Kort voor de behandeling kan de patient best geen bloedverdunners of ontstekingsremmers nemen. Het tijdstip om de bloedverdunners te stoppen, kan best op voorhand besproken worden.
Aandachtspunten na de behandeling
- Na de behandeling mag de patient pijnstilling nemen (paracetamol), maar geen ontstekingsremmers omdat deze het resultaat van de behandeling negatief kunnen behandelen.
- Een infiltratie met PRP in een pees veroorzaakt enkele dagen stijfheid en pijn. Deze symptomen treden onmiddellijk op. Het is dan ook raadzaam om je door iemand te laten vergezellen teneinde geen problemen te hebben bij het besturen van je wagen op de terugweg.
Mogelijke complicaties
- Omdat het een lichaamseigen behandeling betreft, kan er geen allergische reactie optreden.
- Zoals bij elke vorm van injectietherapie, bestaat er infectierisico. Maar dit risico is zeer beperkt.
Kostprijs
De behandeling kost 170 euro in Mater of Brussel, inclusief consultatiehonorarium. In Orthoca Antwerpen kost de behandeling 150 euro exclusief het consultatiehonorarium (wegens collectieve prijsovereenkomst). Het consultatiehonorarium wordt (gedeeltelijk) terugbetaald door je ziekenfonds, maar de behandeling zelf niet. Vooraf wordt het vermoedelijk aantal behandelingen besproken.